A tejjel kapcsolatban időről időre fellángolnak a viták. Igyunk vagy ne igyunk? Lehet-e egyáltalán túlzásba vinni a tejfogyasztást? Az igazság azonban az, hogy a tejivás annyira része lett a kultúránknak, hogy azok is előszeretettel helyettesítik valami tejhez hasonló itallal, akik életmódjuk vagy érzékenységük miatt nem isznak állati eredetű tejet. Tejes kávét innál, és tehéntejjel tennéd finomabbá? Vagy kipróbálnád a növényi alapú megoldásokat? Varázs éttermünk alábbi cikkét neked ajánljuk!
Akár hagyományos, akár varázs kávézóba látogat az ember, ma már egyáltalán nem egyértelmű a válasz a fenti kérdésre. Bár a dietetikusok szerint a kritikák ellenére van hely a tejnek az étrendünkben, hiszen nemcsak kalciumot, de D-vitamint és fehérjét is tartalmaz, nem mindenki ihat valódi tejet, vagy nem mindenki akar állati eredetű italt fogyasztani. Éppen ezért ma már számos alternatíva létezik, ideértve a szójából, mandulából vagy éppen kókuszból készült variációkat. Bár ezek nem tejtermékek a szó klasszikus értelmében, és lehet, hogy egy kicsit más is az ízük, éppen ezért használatuk bárki konyhai kreativitását beindíthatják, és persze a Harry Potter rajongók kedvenc kávézójában sincs hiány belőlük
Azt valószínűleg nem kell ecsetelnünk számodra, hogy mi is az tej, de azt jó, ha tudod, hogy milyen zsírtartalommal nevezhetünk valamit „igazi” tejnek. A tejfélék legelterjedtebb változata a félzsíros, 2,8%-os, illetve a zsírszegény 1,5%-os tej, de standardizált teljes tejnek a 3,5%-os zsírtatalommal rendelkező változatot nevezzük. A napi kalciumbevitel kiegészítéséhez ugyanakkor még a fél százalékos tej is elegendő lehet.
A laktózérzékenyek számára több opció is létezik, és ma már alap, hogy minden varázs kávézó tudjon laktózmentes tejet kínálni vendégeinek. A legkézenfekvőbb megoldás a normál laktózmentes tej, amely valójában klasszikus tehéntej, melyből különböző folyamatok során kivonták az érzékenységet kiváltó laktáz enzimet, így ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók bárki számára.
Ha nem szeretnél állati eredetű terméket fogyasztani, vagy egyszerűen laktózérzékeny vagy, de nem szereted a laktózmentes tej ízét, számos variáció közül választhatsz. A kókusztej ma már rendkívül elterjedt, és számos étel összetevőjeként használják sűrű állaga miatt. Ugyanilyen jó tejhelyettesítő lehet a szójatej is, amely a tejhez hasonlóan magas proteintartalommal rendelkezik, miközben alacsony a kalóriatartalma. A vegánok egyik kedvenc választása mindemellett a mandulatej, amely szintén segít kordában tartani a kalóriabevitelt, és a szívednek is jót tesz.
Látogass el te is a Harry Potter rajongók kedvenc varázs kávézójába!